Magyar nyelv és irodalom katedra

I am text block. Click edit button to change this text. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

A Magyar nyelv és irodalom katedra

iskolánk fiatalodó, jól együttműködő, kreatív kisközössége.

A katedra tagjai: Albert Melánia, Sólyom Gabriella és Kastal Ottilia.

Valamennyien magyar főszakon végzett tanárok vagyunk, akik jól felszerelt tantermekben lelkiismeretesen végezzük munkánkat. Meggyőződésünk, hogy a Magyar nyelv és irodalom tanítása, az új ismeretek átadásán túllépő, ön- és világmegismerő, emberformáló és értékőrzésre nevelő tevékenység. Értelmezésre, gondolkodásra késztet, esztétikai érzékenységet fejleszt, bevon az alkotásba, vagyis megszólítja a lelket – ha a tanár jól irányít – mert ma is érvényesül a szó mágikus hatása…

Tevékenységünk ezért nem csak a tananyag ismeretére, a tanterv által előírt képességek fejlesztésére és az érettségi vizsga anyagának tanítására terjed ki, amit a kiváló eredmények bizonyítanak. Rendszeresen szervezünk/ részt veszünk/ felkészítünk a diákjaink tehetségét, érdeklődését, kreativitását megmutató és fejlesztő rendezvényeket, versenyeket. Ilyen a hagyományos Őszi Szavalóverseny, a Költészet Napja vagy a Hagyományőrző Nap iskolánk rendezvényei közül. A Bölcs Diákok országos, interdiszciplináris versenye és az Unikornis Diákolimpia kedvelt versenyek a Mikes Kelemen Tantárgyverseny és az Implom József helyesírási verseny mellett. Az utóbbi években rendszeresen vesznek részt szónoklásban jeleskedő diákok az Erdélyi Kossuth Szónokversenyen, ahonnan továbbjutva a kárpát-medencei szakaszon is szép eredményekkel büszkélkedhetnek. Iskolánkban több éve működik az Irodalmi Kreativitás Műhely és a néprajz opcionálisok után most fellendülőben vannak a hagyományőrző tevékenységek. Diákjaink gyakran vesznek részt különböző pályázatokon, alkalmi és ünnepi rendezvényeken, amelyeket különböző intézmények és a települések önkormányzatai szerveznek. Állandó kapcsolatban állunk a Városi könyvtárral és a Figura Stúdió Színházzal, diákjaink teszik színessé az Évnyitó és Évzáró műsorok programját is. A mi szerepünk jól irányítani őket, mindig egy kicsivel nagyobb kihívás elé állítani, ami által fejlődhetnek.

Tevékenységünket jól felszerelt tantermek, tankönyvek és szöveggyűjtemények, digitális anyagok, a világhálón elérhető elektronikus gyűjtemények és egy okos tábla is segíti. Az utóbbi évek azonban minket is kihívások elé állítottak. Megtapasztalhattuk az online oktatás minden előnyét és hátrányát, akárcsak a versenyek, rendezvények konferenciák online-módon történő szervezését és lebonyolítását. Volt lehetőségünk fejlődni és újraértékelni. Eredményeink bizonyítják: álltuk a sarat. Az egyik legszebb megvalósítás, a fiatal kolléganők kezdeményezésével megvalósult Kreatívan a kötelezőkről elnevezésű, interaktív tantermi kiállítás, amely a diákok és a tanár kollégák kreativitását egyaránt tükrözi.

Mindezek bizonyítják, hogy a mai ars pedagogica: az áldozatvállalás. Vállalni kell a hivatással járó kihívásokat, melyek közül a legfontosabb, hogy nem szabad figyelmen kívül hagyni a padokban ülők elvárásait, akik nem egy szerepet várnak, hanem meggyőző ítéleteket, érveket és személyes állásfoglalást. Nélkülük nincs hitele a tanárnak, vagyis csak az aktív kutató lehet jó tanár.
Kitartást kívánok kollégáimnak!
Kastal Ottilia katedra felelős