Împreună – Együtt

Proiectul de parteneriat ,,Împreună – Együtt”

25 – 28 septembrie 2019…O toamnă superbă ne-a condus pe plaiurile oltenești, la Craiova, un loc mirific nu doar prin pitorescul exterior, ci, mai ales, prin starea interioară de armonie și frumusețe creată de elevii și profesorii Colegiului Național ,,Elena Cuza” din Craiova. 25 de elevi ai Liceului Teoretic ,,Salamon Erno”, însoțiți de profesoarele lor (Pall Zselyke, Strasszer Doina, Țepeș Iuliana și Zoltani Hajnal) au participat la Proiectul de parteneriat ,,Împreună – Együtt”, inițiat de d-ra Inspector Manuela Stîngă ce a început în mai 2019, când elevii din Craiova au fost oaspeții noștri la Gheorgheni.

O atmosferă caldă, la propriu și la figurat…un program deosebit…gazde excelente…Am vizitat împreună Muzeul de Artă, Casa Băniei, Muzeul de Istorie, Biblioteca Județeană, ne-am plimbat prin parcul Romanescu, admirându-i frumusețile. Elevii noștri au participat și la ore de Limba și literatura română, Engleză, Chimie, Biologie, Informatică, și-au îmbogățit vocabularul, și-au dezvoltat abilitatea de comunicare în limba română.

Am petrecut zile minunate cu oameni absolut speciali…Toate activitățile au reprezentat un câștig evident în comunicarea în limba română, fapt remarcat și de elevi, care ar dori să continue proiectul și în anii următori.

,,Zilele petrecute nu au fost doar partea unui schimb de experiență, ci și a unui schimb de zâmbete, de căldură sufletească, de prietenie, de cultură, de talent, de momente prețioase, de cunoștințe și de viziune despre lume…Amintirile schimbă viața” scria eleva Simon Hanna Fatime, în timp ce elevul Czink Gergo spunea: ,,Mulțumesc că ați încercat să ne cunoașteți”. Iar noi, dascălii implicați cu tot sufletul în acest parteneriat, aducem cuvântul nostru de mulțumire Direcțiunii celor 2 școli pentru sprijinul și deschiderea pe care au avut-o față de acest proiect, profesorilor, părinților, dar și elevilor noștri, modele de conduită, educație și bună creștere.

Poate că astfel s-au mai șters și prejudecăți, atât de-o parte, cât și de alta…Zile splendide care ar merita retrăite…

Suntem convinși că buna cunoaștere a limbii române va fi, cu siguranță, o poartă deschisă spre lume, spre o mai bună comunicare, dar și spre reușita la examenul de bacalaureat.

Prof. Doina Strasszer

Liceul Teoretic ,,Salamon Erno”, Gheorgheni

ACTIVITĂȚI ÎN CADRUL PROIECTULUI DE PARTENERIAT EDUCAȚIONAL  ,,ÎMPREUNĂ – EGYUTT” ÎNTRE LICEUL TEORETIC ,,SALAMON ERNO” GHEORGHENI și COLEGIUL NAȚIONAL ,,ELENA CUZA” CRAIOVA

GHEORGHENI, 15 – 18 mai 2019

Craioveni pe plaiuri harghitene – excursie la Lacu Roșu

La poalele Tâmpei,- Colegiul Național ,,UNIREA” din Brașov

PROIECTUL DE PARTENERIAT ,,Împreună – Együtt

 

Între 1-3 februarie 2023, am fost ,,Împreună – Együtt” în orașul de la poalele Tâmpei, la Colegiul Național ,,UNIREA” din Brașov, în cadrul Proiectului de parteneriat inițiat de ISJ Harghita, prin d-ra Inspector Manuela Stîngă.

Totul a început ca o poveste…o poveste cu 15 tineri frumoși, elevi ai Liceului Teoretic ,,Salamon Erno” din Gheorgheni care, însoțiți de profesoarele lor (Pall Zselyke, Strasszer Doina, Țepeș Iuliana și Zoltani Hajnal) au pornit la drum să se lupte cu …necunoscutul. Erau tineri dornici de a cunoaște persoane și locuri noi, tradiții și obiceiuri diferite de ale lor, dar, mai ales, nerăbdători de a vorbi în limba română spre a-și testa abilitățile de comunicare.

Am plecat din Gheorgheni într-o dimineață geroasă de iarnă și, după o călătorie de 2 ore și jumătate, am ajuns într-un oraș mirific, îmbrăcat în haine de sărbătoare, într-o mantie albă și strălucitoare.   Parcă pe noi ne aștepta cu nerăbdare…Profesorii și elevii de la Colegiul Național ,,UNIREA”, una dintre unitățile școlare prestigioase ale Brașovului, ne-au întâmpinat cu bucurie. Dacă la început se crease o stare de neliniște produsă de ieșirea elevilor din starea de confort, după ce s-au cunoscut între ei, atmosfera s-a destins și a devenit prietenoasă.

Am fost conduși în sala festivă, unde d-na Director Antal Maria ne-a amintit, într-o prezentare deosebită, de prietenia dintre poeții Ady Endre și Octavian Goga pe care am putea-o lua ca exemplu. Am vizitat Piața Sfatului, Prima Școală Românească, Muzeul Civilizației Urbane, am asistat la ore de Limba și literatura română, Engleză, Informatică. Elevii au participat la mai multe activități interactive, au asistat la o dezbatere foarte interesantă, au vizionat o piesă de teatru în interpretarea trupei de teatru a Colegiului, au cântat împreună, dezvoltându-și capacitatea de a socializa. Ne-au fost gazde extraordinare doamnele profesoare Alupoaei Ramona, Dobroiu Ramona, Gherghinel Daniela-Aurora și Mut Judith care s-au implicat cu tot sufletul în proiect.

          ,,Pentru mine, acest proiect a însemnat o mare provocare, dar și cunoaștere, responsabilitate, dezvoltare personală și reușită” spunea un elev. ,,Eu cred că am dobândit o mai mare încredere în mine și recomand această experiență oricărui tânăr aflat în căutare de sine” spunea un altul.

Proiectul ,,Împreună – Együtt” este unul despre prietenie, oameni calzi, speciali, curajul de a vorbi într-o limbă nematernă și de a pleca spre locuri necunoscute. Este un loc de emulație a valorilor spirituale și educative.

Un cuvânt de mulțumire se cuvine să aducem inițiatoarei proiectului, d-rei Inspector Manuela Stîngă, Direcțiunii celor 2 școli pentru sprijinul și deschiderea pe care au avut-o față de acest proiect, profesorilor pentru organizare și ospitalitate, părinților și elevilor.

În ultima zi, ne-am despărțit, apropiindu-ne, cum ar spune poetul Nichita Stănescu. Dar…povestea nu s-a terminat…va continua în luna mai, când brașovenii vor deveni oaspeții noștri pe care îi așteptăm cu drag.

Prof. Doina Strasszer, Liceul Teoretic ,,Salamon Erno”, Gheorgheni

Leave a comment