Împreună – Együtt

RAPORT

despre

Proiectul de parteneriat educațional ,,Împreună – Együtt”

Activitatea: Proiectul de parteneriat educațional ,,Împreună – Együtt”

Perioade de desfășurare

  • 1-3 februarie-Brașov
  • 9-11 mai 2023- Gheorgheni

Locurile de desfășurare :

  • Colegiul Național „Unirea” din Brașov
  • Liceul Teoretic „Salamon Ernő” din Gheorgheni
  • Familiile elevilor incluși în proiect

Numărul total de elevi participanți : grupul țintă este alcătuit din  30 de elevi, (câte 15 din fiecare din cele două școli).

Tema : ,,Interculturalitatea și multiculturalitatea – valori europene”

Tipul: Educație inter- și multiculturală, educație pentru dezvoltare personală și profesională

Este o acțiune importantă de cooperare interjudețeană care își propune cunoașterea interetnică, sensibilizarea față de alte culturi, posibilitatea de a face schimb de experiență, dar și de a-și dezvolta competențele de comunicare și de relaționare.

Obiectivul general este formarea abilităților de comunicare interculturală pentru cunoașterea unor culturi diferite.

Obiectivele specifice sunt:

  • dezvoltarea competențelor de relaționare și comunicare interetnică;
  • promovarea dialogului și a unei bune comunicări între elevi și profesori aparținând unor culturi diferite;
  • implicarea directă în realizarea unor schimburi de experiență între instituțiile partenere;
  • dezvoltarea cunoașterii și înțelegerii diversității culturale și lingvistice;
  • formarea unor deprinderi de comportare corectă, civilizată, de integrare în structura unui grup, de cooperare și respect.

Aceste obiective au fost atinse pe parcursul desfășurării parteneriatului.

Oportunitatea proiectului în raport cu prioritățile comunității

Elevii, încurajați de profesorii lor, au reușit să depășească barierele de comunicare, să-și dezvolte relații interpersonale, și-au îmbogățit lexicul, au participat la ore de curs, au învățat că este necesar să ne cunoaștem reciproc, să fim toleranți și să ne acceptăm unii pe alții.

Primele două activități s-au desfășurat în mediul online, ambele având tematică specifică:

  • noiembrie 2022: Tărâmul meu de basm– przentarea zonei geografice;
  • decembrie 2022: Crăciunul în familie– prezentări PPT, videouri.

 

Prima mobilitate-la Brașov- a avut loc în perioada 1-3 februarie.

15 elevi ai Liceului Teoretic ,,Salamon Erno”, însoțiți de profesorii Páll Zselyke, Strasszer Doinița, Țepeș Iuliana și Zoltáni Hajnal s-au dus la Brașov pentru a face cunoștință cu elevii brașoveni participanți la proiect.

Gazdele au organizat activități interesante pentru elevii harghiteni.

În prima zi, în cadrul unui tur al școlii, a fost prezentat Colegiul Național „Unirea”, care a fost urmat de activități libere, de o prezentare a doamnei prof. dr. Maria Antal, directorul instituției, despre prietenia inedită dintre  poeții Ady Endre și Octavian Goga. După masă, am vizitat centrul orașului, Piața Sfatului și Muzeul Civilizației Urbane.

A doua zi a început cu asistențe la ore, elevii noștri au participat la ore de Limba și literatura română, Engleză, și-au îmbogățit vocabularul, și-au dezvoltat abilitatea de comunicare în limba română. Aceste activități au fost urmate de un atelier de cunoaștere și autocunoaștere condus de prof. universitar Răzvan Anton. După amiază, am vizitat Prima Școală Românească, ne-am plimbat în Schei și în Piața Unirii.

Ultima zi a început cu teatru, s-a vizionat piesa „Albastru deschis” de Dan Tărchilă, prezentată de elevii Trupei de teatru a CNU.

Elevii și-au luat rămas bun, unii chiar ne-au condus până la gară.

Mobilitatea la Brașov le-a dat oportunitatea tuturor elevilor implicați în proiect de a trece peste unele baricade cauzate de prejudecăți și de a dezvolta relații de prietenie, cu toții așteptând cu nerăbdare următoarea întâlnire.

A doua mobilitate-la Gheorgheni- a avut loc în perioada 9-11 mai, când elevii din Brașov, însoțiți de profesorii lor  au venit în Gheorgheni pentru a cunoaște  zona și o parte din tradițiile maghiare.

Activitățile au început cu un program artistic al corului liceului. A urmat turul școlii, iar după masă am participat la o excursie în împrejurimile orașului vizitând unele obiective turistice: Castelul Lazăr din Lăzarea și Casa Pădurii din localitatea Ditrău.

A doua zi, elevii brașoveni au participat la ore de curs interactive, după care am plecat într-o excursie la Lacu-Roșu și Piatra Neamț.

Punctul culminant al șederii la Gheorgheni a fost Ziua Tradiției din 11 mai, în cadrul căreia elevii și profesorii brașoveni au avut ocazia să între în lumea magică a tradițiilor secuiești (port popular, muzică tradițională, mâncare specifică zonei etc). Un aspect deosebit al programului a fost că toți elevii participanți, inclusiv brașovenii,  și-au îmbrăcat portul tradițional intrând într-o horă a prieteniei și a respectului reciproc.

Toate activitățile au reprezentat un câștig evident în comunicarea în limba română, fapt remarcat și de elevi, care ar dori să continue proiectul început acum și în anii următori.

Mediatizarea proiectului  a ținut  pe tot parcursul proiectului și în final a fost postat un articol cu fotografii despre eveniment pe grupul ,,Profesori de română”.

Evaluarea proiectului s-a făcut prin:

  • desene cu aspecte din excursie;
  • album foto;
  • filmulețe PP cu tradiții și obiceiuri specifice zonei geografice;
  • realizarea unui grup pe Facebook prin care grupul țintă să mențină permanent legătura cu elevii din liceul gazdă.

Impactul proiectului asupra copiilor:

  • realizare de albume foto, desene, filmulețe;
  • conștientizarea valoarii inestimabile a frumuseților și bogățiilor naturale și culturale ale fiecărei zone;
  • prețuirea obiceiurilor, tradițiilor, culturii ambelor națiuni;
  • dezvoltarea capacității de a înțelege, de a compara, de a distinge particularitățile și elementele comune ale celor două culturi, română și maghiară.

Concluzii

Acest proiect s-a dovedit o reușită din toate punctele de vedere. Feedbackurile primite ne-au convins că toți elevii au învățat multe lucruri noi, și-au îmbogățit experiența de viață, și-au însușit abilități de comunicare, au șters prejudecăți atât de-o parte, cât și de alta. Toți elevii implicați în proiect, dar și părinții acestora și-au exprimat dorința de a continua și în anii următori, convinși fiind că buna cunoaștere a limbii române  și respectul față de celălalt vor constitui, cu siguranță, o poartă deschisă spre lume, spre o mai bună comunicare interculturală.

Gheorgheni, 26.07.2023

Proiectul de parteneriat ,,Împreună – Együtt”

25 – 28 septembrie 2019…O toamnă superbă ne-a condus pe plaiurile oltenești, la Craiova, un loc mirific nu doar prin pitorescul exterior, ci, mai ales, prin starea interioară de armonie și frumusețe creată de elevii și profesorii Colegiului Național ,,Elena Cuza” din Craiova. 25 de elevi ai Liceului Teoretic ,,Salamon Erno”, însoțiți de profesoarele lor (Pall Zselyke, Strasszer Doina, Țepeș Iuliana și Zoltani Hajnal) au participat la Proiectul de parteneriat ,,Împreună – Együtt”, inițiat de d-ra Inspector Manuela Stîngă ce a început în mai 2019, când elevii din Craiova au fost oaspeții noștri la Gheorgheni.

O atmosferă caldă, la propriu și la figurat…un program deosebit…gazde excelente…Am vizitat împreună Muzeul de Artă, Casa Băniei, Muzeul de Istorie, Biblioteca Județeană, ne-am plimbat prin parcul Romanescu, admirându-i frumusețile. Elevii noștri au participat și la ore de Limba și literatura română, Engleză, Chimie, Biologie, Informatică, și-au îmbogățit vocabularul, și-au dezvoltat abilitatea de comunicare în limba română.

Am petrecut zile minunate cu oameni absolut speciali…Toate activitățile au reprezentat un câștig evident în comunicarea în limba română, fapt remarcat și de elevi, care ar dori să continue proiectul și în anii următori.

,,Zilele petrecute nu au fost doar partea unui schimb de experiență, ci și a unui schimb de zâmbete, de căldură sufletească, de prietenie, de cultură, de talent, de momente prețioase, de cunoștințe și de viziune despre lume…Amintirile schimbă viața” scria eleva Simon Hanna Fatime, în timp ce elevul Czink Gergo spunea: ,,Mulțumesc că ați încercat să ne cunoașteți”. Iar noi, dascălii implicați cu tot sufletul în acest parteneriat, aducem cuvântul nostru de mulțumire Direcțiunii celor 2 școli pentru sprijinul și deschiderea pe care au avut-o față de acest proiect, profesorilor, părinților, dar și elevilor noștri, modele de conduită, educație și bună creștere.

Poate că astfel s-au mai șters și prejudecăți, atât de-o parte, cât și de alta…Zile splendide care ar merita retrăite…

Suntem convinși că buna cunoaștere a limbii române va fi, cu siguranță, o poartă deschisă spre lume, spre o mai bună comunicare, dar și spre reușita la examenul de bacalaureat.

Prof. Doina Strasszer

Liceul Teoretic ,,Salamon Erno”, Gheorgheni

ACTIVITĂȚI ÎN CADRUL PROIECTULUI DE PARTENERIAT EDUCAȚIONAL  ,,ÎMPREUNĂ – EGYUTT” ÎNTRE LICEUL TEORETIC ,,SALAMON ERNO” GHEORGHENI și COLEGIUL NAȚIONAL ,,ELENA CUZA” CRAIOVA

GHEORGHENI, 15 – 18 mai 2019

Craioveni pe plaiuri harghitene – excursie la Lacu Roșu

La poalele Tâmpei,- Colegiul Național ,,UNIREA” din Brașov

PROIECTUL DE PARTENERIAT ,,Împreună – Együtt

 

Între 1-3 februarie 2023, am fost ,,Împreună – Együtt” în orașul de la poalele Tâmpei, la Colegiul Național ,,UNIREA” din Brașov, în cadrul Proiectului de parteneriat inițiat de ISJ Harghita, prin d-ra Inspector Manuela Stîngă.

Totul a început ca o poveste…o poveste cu 15 tineri frumoși, elevi ai Liceului Teoretic ,,Salamon Erno” din Gheorgheni care, însoțiți de profesoarele lor (Pall Zselyke, Strasszer Doina, Țepeș Iuliana și Zoltani Hajnal) au pornit la drum să se lupte cu …necunoscutul. Erau tineri dornici de a cunoaște persoane și locuri noi, tradiții și obiceiuri diferite de ale lor, dar, mai ales, nerăbdători de a vorbi în limba română spre a-și testa abilitățile de comunicare.

Am plecat din Gheorgheni într-o dimineață geroasă de iarnă și, după o călătorie de 2 ore și jumătate, am ajuns într-un oraș mirific, îmbrăcat în haine de sărbătoare, într-o mantie albă și strălucitoare.   Parcă pe noi ne aștepta cu nerăbdare…Profesorii și elevii de la Colegiul Național ,,UNIREA”, una dintre unitățile școlare prestigioase ale Brașovului, ne-au întâmpinat cu bucurie. Dacă la început se crease o stare de neliniște produsă de ieșirea elevilor din starea de confort, după ce s-au cunoscut între ei, atmosfera s-a destins și a devenit prietenoasă.

Am fost conduși în sala festivă, unde d-na Director Antal Maria ne-a amintit, într-o prezentare deosebită, de prietenia dintre poeții Ady Endre și Octavian Goga pe care am putea-o lua ca exemplu. Am vizitat Piața Sfatului, Prima Școală Românească, Muzeul Civilizației Urbane, am asistat la ore de Limba și literatura română, Engleză, Informatică. Elevii au participat la mai multe activități interactive, au asistat la o dezbatere foarte interesantă, au vizionat o piesă de teatru în interpretarea trupei de teatru a Colegiului, au cântat împreună, dezvoltându-și capacitatea de a socializa. Ne-au fost gazde extraordinare doamnele profesoare Alupoaei Ramona, Dobroiu Ramona, Gherghinel Daniela-Aurora și Mut Judith care s-au implicat cu tot sufletul în proiect.

          ,,Pentru mine, acest proiect a însemnat o mare provocare, dar și cunoaștere, responsabilitate, dezvoltare personală și reușită” spunea un elev. ,,Eu cred că am dobândit o mai mare încredere în mine și recomand această experiență oricărui tânăr aflat în căutare de sine” spunea un altul.

Proiectul ,,Împreună – Együtt” este unul despre prietenie, oameni calzi, speciali, curajul de a vorbi într-o limbă nematernă și de a pleca spre locuri necunoscute. Este un loc de emulație a valorilor spirituale și educative.

Un cuvânt de mulțumire se cuvine să aducem inițiatoarei proiectului, d-rei Inspector Manuela Stîngă, Direcțiunii celor 2 școli pentru sprijinul și deschiderea pe care au avut-o față de acest proiect, profesorilor pentru organizare și ospitalitate, părinților și elevilor.

În ultima zi, ne-am despărțit, apropiindu-ne, cum ar spune poetul Nichita Stănescu. Dar…povestea nu s-a terminat…va continua în luna mai, când brașovenii vor deveni oaspeții noștri pe care îi așteptăm cu drag.

Prof. Doina Strasszer, Liceul Teoretic ,,Salamon Erno”, Gheorgheni