HAGYOMÁNYŐRZŐ NAPOK

"TARISZNYÁS MÁRTON ÚTJÁN"

A Hagyományőrző nap egy sajátos, közkedvelt, nemcsak az iskolások körében, hanem az egész városban népszerű rendezvény. A népi kultúra, zene, tánc, helyi hagyományok fémjelzik ezt a napot.

A rendezvény elsődleges célja, hogy a Salamon Ernő Gimnáziumban tanuló mintegy 600 Gyergyó-vidéki fiatal, de a tanárok, szülők, sőt a vállalkozók körében is a helyi népi műveltség értékeit népszerűsítsük. Kezdetben abból állt a rendezvény, hogy néhány diák viseletben jött iskolába, mára azonban egy egész napos programmá nőtte ki magát a Hagyományőrző nap, amely nemcsak jellegében, de forgatókönyvében is hagyományossá vált.

“Tarisznyás Márton útján” XVII. Hagyományőrző Napok – 2022

A rendezvény elsődleges célja, hogy A Salamon Ernő Gimnáziumban tanuló mintegy 600 Gyergyó-vidéki fiatal, de a tanárok, szülők, sőt a vállalkozók körében is a helyi népi műveltség értékeit népszerűsítsük; tudatosítsuk, hogy sajátos hagyományaink megbecsülése táplálja a szülőföldhöz való ragaszkodó erőt. Az utóbbi 10 évben rendezvényünk kinőtte a gimnázium falait, már az egész város magáénak érzi, egyfajta “gyergyóikummá” vált. Ezt erősíteni idén is teljes mértékben sikerült.

Idei rendezvényünket is a gyergyói néprajzkutató Tarisznyás Márton nevét viselte, és a szakszerű hagyományőrző tevékenységek szervezését céloztuk szakértők bevonásával. A zsűri és a szakértők száma az idei rendezvényen közel 20: Ferencz Klára (Vaskeret Ált. Iskola), Benedek Csaba (Vaskertes Ált. Iskola), Erdős Annamária (Salamon Ernő Gimnázium), Korpos Zsuzsa és Simó Andrea (kulturális referens), Fórika Sebestyén (a Kulturális Központ igazgatója), Köllő Poráczki Judit (könyvtáros), Gáll Kinga és Biró Rita (kézműves), Cika és Katorzsa népi zenekar.

Az idei rendezvény főbb mozzanatai voltak:

  1. az osztálycsoportok tematikusan múzeummá rendezik be a tantermeiket, adott esetben az iskola udvarát, és bemutatják a zsűri előtt; bárki látogathatja.
  2. A tanulók egyénenként, ill. csoportosan a Lánc, lánc, népdal-lánc népdal, illetve az Itt a vége, fuss el véle mesemondó-maratonra neveztek be kedvenc népdalaikkal és meséikkel
  3. Megmérettetett a “legszékelyebb” osztály – amelyikben a legtöbben viseletben jelennek meg.
  4. Sor került az ország talán legnagyobb körtáncára (kb. 600 személy), amelynek során Kodály Z. és Bartók B. által gyűjtött Gyergyó-vidéki népdalokat énekelnek.
  5. A nap folyamán az iskola folyosóján a Cika és Katorzsa zenekar táncházat zenélt, melyre nagy volt az érdeklődés
  6. Elmaradhatatlan a “Káposztázás”, amely alkalomra kb. 200 db. töltött káposzta került terítékre
  7. Kézműves tevékenységek kipróbálására volt lehetőség: tűnemezelést és bútorfestést próbálhatták ki az érdeklődők szakemberek vezetésével
  8. Idén először konferencia-műhelyt is szerveztünk, ahol három kis néprajzi előadást hallhattak az érdeklődők.

Másnapra sok utómunka maradt a a diákoknak és osztályfőnököknek, így a nap második felét erre fordították, majd hétfőn, 23-án került sor a rendezvény zárókonferenciájára, a részvételi és szerzezői oklevelek kiosztására, a tapasztalatok összegzésére, megbeszélésére a tanári tanáccsal.

Következtetésként azt mondhatjuk, hogy fiataljaink örömmel kapcsolódtak be programjainkba, sőt az egész város megmozdul ilyenkor; a lelkesedés azt jelzi, hogy nem csak a rendezvénynek, hanem a hagyományainknak is jövője van. Idén egy tudományos dolgozat is készült a rendezvényről, amely szintén azt jelzi, hogy ez a kitalált hagyomány már valóban köztudatba épült tevékenység, a diákok is lelkesen várják.

Több mint 500 viseletbe öltözött diák, 20 viseletbe öltözött tanár, 15 külsős szakember, népzene, néptánc, népdal, 2000 töltött káposzta – ezek a számok is sokat elárulnak a sikeres rendezvényről.

Fiataljaink örömmel kapcsolódnak be a programunkba, szinte mindenki viseletet vesz aznap, az egész város megmozdul ilyenkor; a lelkesedés azt jelzi, hogy hagyományainknak élete, meghatározó jövője van. Büszkén szeretnénk tovább is haladni Tarisznyás Márton gyergyói néprajzkutató nyomdokain.