„Tehetségápolás a gyergyószentmiklósi Salamon Ernő Elméleti Líceumban”

 

A táborban, a matematikát helyeztük előtérbe, azon belül pedig olyan témákra próbáltunk fókuszálni, amelyek az iskolai tananyagban nem szerepelnek, viszont hasznosak a versenyekre való felkészülésben vagy akár felhasználhatóak otthon a házi feladat megoldásához, ellenőrzéséhez.

A csapatmunkát helyeztük előtérbe, a táborban a gyerekek a foglalkozásokon 3 fős csapatokban dolgoztak és együtt próbáltak megoldásokat találni a feladatokra, és ugyanabban a felállításban dolgoztak a tábor végéig.

Tűrögetős feladatok nyitották a foglalkozások sorát, majd a Geogebrával ismerkedtek meg a tanulók, ezen belül a mértani szerkesztések alapjait és a függvények ábrázolását helyeztük előtérbe.

Helyet kaptak a Gordiusz, a Bolyai csapatverseny, a Kenguru és a Sapi versenyek feladatsorai is.

Külön foglalkozást szántunk a logikai feladatok megoldására, majd utolsó nap egy kétfordulós versennyel zártuk a tábort. Az első fordulóban egyéni feladatlapot kellett megoldaniuk, a második fordulót pedig egy kvízjáték zárta.

A csapatmunka ötlete igencsak jónak bizonyult, a kollégákkal élvezettel néztük és hallgattuk, ahogy minden kis csapatban összedugták a fejüket és halk zsivaj keletkezett. Abban reménykedünk, hogy mindenki vitt haza magával valami érdekeset, valami hasznosat vagy valami plusszot, amit majd felhasználhat a későbbiekben.