Diáktanács

                                                          Salamon Ernő Gimnázium Diáktanácsa

A Salamon Ernő Gimnázium Diáktanácsa a Gimnáziumban tanuló középiskolások érdekvédelmi, kulturális, művelődési, szabadidős és tanulmányi szervezete.
Apolitikus, non-profit orientált ifjúsági szervezet, amely valójában egy diákközösségből áll, akik kiállnak jogaik mellett ugyanakkor lelkesen szerveznek különböző programokat iskolástársaiknak.

            A Diáktanács 1993 óta tevékenykedik a Gimnázium falain belül, célja egy egységes diákközösség kialakítása és érdekképviselet: a diákok statutumbeli, emberi jogainak védelme, a mindennapi iskolán belüli élet megszervezése, tartalmas programokkal való kiszínezése, a jó tanár-diák viszony fenntartása, új kezdeményezések felkarolása és természetesen tanulmányi, kulturális és szabadidős rendezvények szervezése.

            A Diáktanácsnak 5 vezetőségi tagja van, akiket a Salamon Ernő Gimnázium diákjai közül választanak ki társaik a küldöttgyűlésen  (minden osztályból 2 személy kell részt vegyen). A vezetőségen belül külön feladatköröket töltenek be a diákok: elnök, alelnök, titkár, média referens és külügyi referens. Minden évben van választás.

            Az elnökség hetente tart gyűlést, rendezvények szervezésekor akár kettőt is egy héten. Hagyománnyá vált iskolánkban, hogy a Diáktanács szervezi a kilencedikes évfolyam számára a Gólyacsapdát, amelyet 2021-ben Salamonos Gólya Camp elnevezésű gólya táborrá alakított át, mely kinőtte magát a Diáktanács legnagyobb rendezvényévé. A tanév során szervezett programjaink:Valentin napi programok, Karácsonyi sütivásár és osztálydíszítő verseny, Mikulás csokiposta, limonádé vásár. Ezek a különböző programok az iskolatársaiknak vannak kitalálva, hogy egy kis vidámságot és érdekességet lophassanak be a mindennapokba. Mindezen kívül a Diáktanácson belül is vannak különböző programok, melyeket nagyrészt a vezetőség szervez a Diáktanácsba tartozó diákoknak, ilyen a minden évben megtartott Összerázó, amely alatt az új tagok megismerhetik a közösséget, különböző képzéseken vehetnek részt és csapatépítő játékokat játszanak. Ugyanakkor vannak szervezési hétvégék, amely alatt az elkövetkezendő rendezvényeket találják ki és tervezik meg.

            Közösségünk tagjai minden évben változnak, ahogy elballagnak a 12.-es diákok úgy minden évben egyre több kíváncsi kilencedikes jelenik meg. Bárkit szívesen befogadnak, aki a Salamon Ernő Gimnázium diákja. Egy igazi kis aktív közösség.

Szerző: Béres Villő, XI C osztályos tanuló