ERASMUS + 2019-1-RO01-KA229-063584_1.

Project members:

The project, with a grant of 28247 euros, will be implemented between 1st September 2019-31st August 2021 ( prolonged until August 2022 because of the pandemic year). It is a KA229 – Cooperation for Innovation and the Exchange of Good Practices, Strategic Partnerships for Schools Only, 2019-1-RO01-KA229-063584 funded by The European Union. Romania is the coordinator of the team formed by Slovenia, Portugal and Poland. From the idea that one of the key competencies of the 21st century is mathematical competence, the project partners consider it necessary to brush up the teaching methods and open doors to educational innovation by taking Math outside the classroom.

The project promotes an innovative approach that will lead to increased students’ interest and motivation in learning Maths. The activities are designed to encourage learning by doing, discovering, thinking skills, creativity, imagination, as well as, English and ICT skills. By tackling students’ curiosity in correlating math with the real world, they will discover by themselves the profound influence that math has on our daily lives.

LTTA

2nd-6th December 2019 – Romania

4th-8th October 2021 Poland

4th-8th April 2022 Portugal

9th-13th May 2022 Slovenia

FINAL RESULTS

PERSONAL PROBLEMS SOLVED WITH MATHS

Romania – Salamon Ernő High School, – COORDINATOR

Zespol Szkol Nr 1 w Przysietnicy, POLAND

Skofijska gimnazija Vipava, SLOVENIA

Agrupamento de Escolas do Viso – Porto, PORTUGAL

Videos and presentations made by students in Project's Clubs

Videos - Maths and curiosities

EVENTS

ROMANIA

Erasmus+ Maths Alive Project – Mobility to Gheorgheni – Gyergyószentmiklós-Niklasmarkt, Romania 2nd-6th December 2019 Romania

 

1. nap
a résztvevők fogadása, ismerkedési jégtörő játékok
előadások “Iskolánk és országunk számokban és formákban” kulturális rendezvények – látogatás a helyi múzeumban, a városházán, találkozó a helyi hatóságokkal

Life problems with Maths

2. napon az iskoláik diákjai által készített filmeket mutatták be projektklubokban ,,Személyes problémák”, ötleteiket a matematikával kapcsolatos életproblémák megoldására, majd biológia és angol irodalom CLIL órákon és STEAM foglalkozásokon vettek részt. A szabadtéri tevékenység városi verseny volt matematika feladatokkal

City race

Track design in google maps

3. nap
nap a törcsvári kastélyba tett kulturális kirándulás volt feladatokkal (adatok rögzítése, képek készítése, videók készítése): minden olyan szituáció, ahol a matematika egy nap alatt a való életben érintett. A csoport ellátogatott a Fekete templomba is.

 

4. nap
napon a tanulók CLIL órákon vettek részt matematika órán, majd délután elkészítették (nemzetközi csoportokban) a kirándulások filmjeit és újrahasznosított anyagokból karácsonyi díszeket készítettek.

5. nap. Kirándulási napló bemutatása filmben, nemzetközi vacsora részvételi bizonyítványok és ifjúsági bérletek átadásával és végül záró diszkó nemzetközi dalokkal a résztvevők számára.

 

Closing ceremony's video - weekly recap

POLAND

Erasmus+ Maths Alive Project – Mobility to Przysietnicy, Poland 4th-8th October 2021

1. Az Erasmus + Maths Alive projekt lengyelországi első napján (10.04) hivatalos megnyitó lengyel előkelőségek jelenlétében, ezt követően ünnepi műsorral kedveskedtek a kisiskolások. Sor került a 4 iskolarendszer és az alkalmazott matematika érdekességeit bemutató videók megtekintésére. A nap hagyományos körtáncokkal ért véget.

2. nap. A matematika és a kémia kapcsolatára épített CLIL tanórát követően STEAM, azaz gyakorlati tevékenységek eredménye házilag készített, illatos, egyedi bioszappanok. Délután Európa legnagyobb skanzenjében betekintést nyertünk lengyel házigazdáink történelmi és kulturális hagyatékába, több évszázados népi építészetébe.

3. nap. A földrajzórán diákjaink újra megtapasztalhatták az interdiszciplináris tevékenységek változatosságát. A matematika, informatika és földrajz ismereteik felhasználásával nemzetközi bemutatókat tartottak a 4 ország Unesco védnöksége alá tartozó látványosságokról. Délután a környékbeli nevezetes jezsuita templomot és a Biblia-kertet, illetve a katolikus bazilikát és egy középkori fatemplomot tekintettünk meg.

4 .nap. A Wielicyka -i sóbánya többkilométeres alagútrendszere és a lenyűgöző termek újabb lehetőséget nyújtottak a matematika allandó jelenlétére bizonyítékot kereső diákok számára,. Lenyűgöző látvány fogadott a föld alatti világban, ahol fizika, művészet, kultúra együttese egyedi élményben részesített. Délután Krakkó történelmi látványosságait látogattuk meg, a 4 nemzet történelmében kapcsolódási pontokra derítettünk fényt.

5. nap. A zárónap intenzív csoportmunkával indult, a hét tapasztalatait a matematika nyelvére fordítottàk le a diákok. Este a hivatalos záróünnepség kereten belül sor került ezeknek a bemutatóknak a megtekintésére, majd az európai oklevelek átvétele után hagyományos lengyel ínyencségeket felsorakoztató vacsorával zárult ittlétünk.

PORTUGAL

 Erasmus+ Maths Alive Project – Mobility to Porto, Portugal 4-8 April 2022 

1. nap

A megnyitó ünnepségen a helyi iskola igazgatója és a pályázatfelelős üdvözölte a lengyel, szlovén, román és portugál résztvevőket. Megismerkedhettünk a város földrajzi és történelmi jellegzetességeivel, majd ezt követte a résztvevő iskolák bemutatkozója. A délutánt ismerkedő játékok tették színesebbé, majd sor került az iskolák diákjai által bemutatott „Matematika a sportban” videók megtekintésére.

2.nap

Délelőtt a csodálatos Polgármesteri Hivatal épületében fogadott bennünket az okatásért felelős képviselő asszony, majd Duoro folyón csónakáztunk.

A portugálok nagy felfedezéseit  nemcsak számok ismerhettük meg, hanem a „Museum World of Discoveries” interaktív foglalkozásai által betekintést nyerhettünk a tengerészek életébe. Csónakkal vezettek végig a portugál felfedezések helyszíneit megörökítő útvonalon.

3.nap

A Portó-i Sport Egyetemen tett látogatásunk alkalmával értékes és érdekes előadást hallgathattunk meg: a fizika és matematika a sport szolgálatában témakörben. 

A délutáni művészeti foglalkozásunk témája a geometria a portugál csempe mintákban, CLIL lecke.

A városi parkban matematikai feladványokat oldottak meg a tanulók a „City Race” keretén belül.

Az Atlanti Óceán partján tett sétánk zárta a napot.

4.nap

Délelőtt „A matematika és a számítógép” című STEAM foglalkozáson vehettek részt tanulóink. Szabályos sokszögek megrajzolására és formázására írtak programot a Python programozási nyelv segítségével. A Nemzetközi Sport fogalalkozáson a rögbi labdajátékot próbálhatták ki a résztvevők.

Az Ólomüveg Múzeumban tett látogatás után, tanulóink a Duoro partján sétálva csodálhatták meg e naplementét.

5.nap

A hét folyamán gyűjtött matematikai vonatkozású élményekből készítettek bemutatókat a vegyes (nemzetközi) csapatok, ezáltal fejlesztve a digitális és angol nyelvi kompetenciáikat. Újra átélhették a hét eseményeit, felelevenítve sok felejthetetlen pillanatot.

Barátainktól egy közös nemzetközi vacsora keretében búcsúztunk el. 

Már nagyon várjuk a Szlovénia-i LTTA-t.

SLOVENIA

Erasmus+ Maths Alive Project – Mobility to Vipava, Slovenia 9th-13th May 2022

1.Nap: A megnyitó ünnepség volt az első meglepetés. A köszöntő beszédek mellett az iskola kórusa lépett fel, valamint románul hallhattunk Eminescu verset szlovén előadótól. A tanulók bemutatói következtek a matematika alkalmazásáról az építészetben. A téma: Outstanding architecture in our country. Egy érdekes városnézés után a Postojna-i cseppkőbarlangot csodálhattuk meg.

2. Nap: Új nap, új élmények: történelem lecke CLIL módszerrel, történelem-matematika STEAM tevékenység, logikai feladatok, séta a tengerparton, ellipszis fókuszpontjainak meghatározása Portorose terén, tengerparti vacsora, végül megérdemelt pihenés.

3. Nap: – CLIL fizika lecke és STEAM tevékenység a légnyomásról
– szögek felosztása egyenlő részekre origami módszerrel
– Geocatching / kincskeresés
-látogatás a Lanthieri palotában működő egyetemen és a bormúzeumban

4. Nap: – kísérletek folyékony nitrogénnel, hidrogénnel és oxigénnel
– előadás a mesterséges intelligenciáról
– séta a főváros, Ljubljana főterén
– különböző épületek azonosítása és mérése

5. Nap: – a tanulók, 6 csoportra osztva elkészítették a beszámolóikat
– rövid szünet után a bemutatók kerültek sorra
– közös ebéd, szórakozás, tánc, beszélgetés zárta a hetet