Kreatívan a kötelezőkről

A Salamon Ernő Gimnázium diákjainak rendhagyó és interaktív irodalmi kiállítása

 

Hogyan lehet irodalmat, nyelvet tanítani, vagy egyáltalán tanítani a mai világban, ha a tananyag alapvetően nem változik, az diákság mentalitása, hozzáállása, igénye viszont nagyon is? Ha a kötelező irodalmi alkotások és a befogadóik között egyre nagyobb a szakadék, hogyan tudnánk ezt a távolságot szűkíteni, hogyan tudnánk közelebb hozni a mai olvasókhoz a klasszikusokat? – ezen kérdések mentén indult el a Kreatívan a kötelezőkről című interaktív irodalmi kiállítás alapötlete. Az utóbbi években digitalis kompetencia, innovatív módszerek terén sokat fejlődtünk, tanultunk, hogy az oktatási folyamatot ezzel érdekesebbé, nem kevés sikerrel hatékonyabbá, befogadhatóbbá tegyük. Ennek a próbálkozásnak a termékei képezik a kiállítás anyagát: plakátok, képregények, kreatív szövegek, kisfilmek, játékok.

 

Helyszín, időpont, résztvevők

A kiállítás helyszíne a Salamon Ernő Gimnázium 205-ös tanterme. Június 3-án nyitottuk meg és a meghirdetett időpontot meg kellett közkívánatra hosszabbítani a tanév utolsó napjáig, mert még akkor is folyamatosan látogatók voltak egész nap a teremben.

Így június 3-10. között volt megtekinthető, de terveink szerint ősztől is megtekinthető lesz az anyagok nagy része. A megnyitón az érdeklődő diákokon és kollégákon kívül részt vett Dáné Szilárd tanfelügyelő úr, és az iskola minden osztálya és tanára lehetőséget kapott a következő hét folyamán a látogatásra. Körülbelül 500 személy vett részt a programban. A program felelőse a magyar nyelv és irodalom katedra: Albert Melánia, Kastal Otília és Sólyom Gabriella, a technikai kivitelezésben pedig Portik Zsolt történelem szakos kolléga segített, hiszen rendkívül jártas a digitális felületek alkalmazásában. 

Felhasznált módszerek, felületek

A diákoknak egy-egy téma kapcsán többnyire csoportosan kell egy-egy feladatot megoldaniuk. Plakáttervezés, képregény készítése, egy-egy szereplő naplójának elkészítése, illusztrálása hagyományosabb, kézi technikákkal is kivitelezhető, de a digitalis felületeket is gyakran használják a diákok. Népszerű a Canva, mely plakát, szórólap stb. tervezésére használható. A képregények többsége a Storyboardthat nevű felületen készült. 

A tanulási folyamatban nagy szerepe van a játéknak, ezért interaktívvá téve a kiállítást néhány játékot is becsempésztünk, melyek okostelefonnal könnyen lejátszhatóak egy-egy kód, vagy QR-kód beolvasása szükséges hozzá. Ezek a játékok a Quizizz és a Learningapps nevű digitális felületeken készültek. Egy máris kipróbálható:

A kreatív írásokhoz, mint például Édes Anna tárgyalásán elhangzó védőbeszédhez, vagy Az ember tragédiája fantomszín-hez hangfelvételek is készültek, így a látogatók nemcsak elolvashatják, hanem saját eszközükről meg is hallgathatják az adott írást a szerző előadásában. 

A kiállítás legnagyobb és talán leglátványosabb részét egy videóanyag képezi, melyet a Genially program segítségével tartunk egyben, tematikusan rendeztük a kiválogatott kisfilmeket és egy kis kedvcsináló előzetes után mindenki kedvére válogathat a témák és a videók között. 

A kiállítás nagy népszerűségnek örvendett, az informatika szakosztály nagyon elismerőleg értékelte a humán szakos tanárok technikai jártasságát. Mindenki megelégedettséggel távozott, amit bizonyít a visszajelzés is.  Úgy gondoljuk, hogy jó motiváció mind a diákoknak, mind a tanároknak, hogy merjenek újítani a klasszikus tananyagok feldolgozásának módszerén. 

Jövőbeli célunk, hogy bővítsük a kiállítás anyagát, újítsuk folyamatosan, 3-4 évente egy nagyobb kiállítást szervezzünk az újonnan összegyűlt munkákból. Ebben lesznek segítségünkre a pályázati alapból megvásárolt eszközök: mikrofon és hangszóró, hogy tudjuk minél jobb minőségű munkára sarkallni a tanulókat, és jó minőségben ezeket a munkákat tudjuk prezentálni is. Ugyanakkor ebből az anyagból létrejött egy felület is, ahol megtekinthető mindez, lehetőséget ad az elmélyülésre azoknak, akik a látogatáson túl még szeretnének játszani, olvasgatni, szövegeket hallgatni, kisfilmeket nézni. 

Ennek a linkje: https://sites.google.com/view/kreativanakotelezokrol